Kuchnia Żydów włoskich | Wspólna kolacja (PL/EN)
25.06.2024 - 17:00 / Hotel Eden, ul. Ciemna 15Podczas warsztatów kulinarnych odbywających się w trakcie Festiwalu Kultury Żydowskiej będziemy podróżować wzdłuż wybrzeży Morza Śródziemnego. Zajrzymy do Italii, Portugalii a także do Grecji i Hiszpanii, by pokazać, że stół może łączyć różne narody i religie i że nic pewniejszego niż zmiana w kuchni.
WŁOCHY
Caponata to najlepszy przykład fuzji między kuchnią żydowską a włoską. I to w dodatku kuchnią żydowską o hiszpańskich korzeniach. Tego dnia pokażemy jakie przysmaki pojawiały się na stołach żydowskich i chrześcijańskich i jak trzeba się było czasem nagimnastykować, by klasyczne dania z Livorno były zgodne z zasadami kaszrutu. I jak łatwo zapomnieć o tym, skąd wzięła się caponata. Spróbujemy też odpowiedzieć na pytanie dlaczego caponata z Sycylii nijak się ma do caponaty z Neapolu.
Concia di zucchine – przekąska z cukinii z miętą, znana pod wieloma nazwami i w wielu miejscach w Italii, zrobimy ją po neapolitańsku z octem
Caponata – sycylijski sposób na bakłażana, czyli przykład dania, które kuchnia włoska zaanektowała jako własne, choć w sycylijskich kuchniach pojawiło się dopiero po 1492 roku
Caciucco - włoski rybny gulasz z Livorno przerobiony przez przybyszów z Hiszpanii tak, by mógł się pojawić na żydowskim stole, zdradzimy szczegóły!
Pizzarelle – smażone pączki z macy? Brzmi dziwnie, ale smakuje świetnie, nie tylko w Rzymie, zwłaszcza po polaniu miodem.
Bilety w cenie 250 PLN/Karnet – 850 PLN dostępne na stronie 33.jewishfestival.pl/bilety/; liczba miejsc ograniczona (12 osób)